Προς πώληση το 67% των μετοχών του ΟΛΠ

Tuesday, 10 September 2013 11:05 administrator
Print PDF

olpΤο 67% των μετοχών του ΟΛΠ, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες να διαθέσει προς πώληση το ΤΑΙΠΕΔ, από το 74% που συνολικά κατέχει. Η προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. Υπενθυμίζεται, ότι το αρχικό σχέδιο έκανε λόγο για πώληση του 51%, όμως το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί το σενάριο της πώλησης του 67% των μετοχών του λιμανιού. Σημειώνεται ότι σήμερα, στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων κατέχει το 74,14% των μετοχών που κατέχει στον ΟΛΠ το Δημόσιο, με το υπόλοιπο 25,86% να βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά.

Με βάση τη συμφωνία του φιλικού διακανονισμού στην οποία κατέληξαν ο ΟΛΠ και Cosco, η τελευταία θα προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ που αφορούν στο δυτικό τμήμα της Προβλήτας ΙΙΙ, σε ένα νέο τερματικό σταθμό Προβλήτων πετρελαιοειδών, σε αναβάθμιση της Προβλήτας ΙΙ, κ.ά.
Η συμφωνία αναφέρει ότι η Cosco θα συνεχίσει να καταβάλλει στον ΟΛΠ τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Παραχώρησης ετήσια οικονομικά ανταλλάγματα.
Ταυτόχρονα, το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα που καταβάλλει κάθε χρόνο η Cosco στον ΟΛΠ δεν καταργείται αλλά αναπροσαρμόζεται βάσει οικονομικών δεικτών του ΑΕΠ, λόγω της μεταβολής των οικονομικών δεδομένων στη σύνθεση των φορτίων της αρχικής σύμβασης.
Η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης παραμένει αμετάβλητη για όλα τα έργα (μέχρι το 2044), ενώ ο νέος δυτικός Προβλήτας ΙΙΙ θα είναι λειτουργικά έτοιμος το 2020.


Πηγή: theseanation 

Last Updated on Tuesday, 10 September 2013 11:06

Περιβάλλον

«Πράσινη» ενέργεια από αγροτικά απόβλητα

Η Sanghar είναι ένα αγροτικό χωριό στην επαρχία Sindh στο ανατολικό Πακιστάν, που φιλοξενεί περίπου δυο

Read more

Social Bookmark

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixx
Νέα από τα Ελληνικά λιμάνια