Επικίνδυνη η σκόνη στο σπίτι μας

Thursday, 13 October 2011 12:16
Print PDF

skoni_1

Τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβει η οικιακή σκόνη για την ανθρώπινη υγεία και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά έχει τεθεί υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με γραπτή ερώτηση.
Πρόσφατη έρευνα της Σουηδικής Εταιρείας για τη Διατήρηση της Φύσης φέρνει στο προσκήνιο την ύπαρξη επικίνδυνων χημικών ουσιών όπως η δισφαινόλη Α, οι επιβραδυντές φλόγας και οι φθαλικές ενώσεις στη σκόνη στο εσωτερικό των σπιτιών. Στην έρευνα που διεξήχθη σε 12 χώρες από όλο τον κόσμο, έξι από τις οποίες ανήκουν στην ΕΕ, τεκμηριώνεται ότι οικιακά είδη καθημερινής χρήσης όπως έπιπλα, παιχνίδια, ηλεκτρονικές συσκευές κ.α, περιέχουν χημικές ουσίες που διαρρέουν στον περιβάλλοντα χώρο. Τα επικίνδυνα αυτά χημικά δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες, καθώς μιμούνται τη λειτουργία των φυσικών ορμονών διαταράσσοντας το ενδοκρινικό σύστημα, ενώ ενοχοποιούνται και για καρκινογενέσεις, γενετικές ανωμαλίες, αναπαραγωγικές δυσκολίες κ.α. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα χημικά παρουσιάζουν ενδεχομένως συνεργιστική δράση, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα μικρά παιδιά είναι η πιο ευάλωτη ομάδα, καθώς οι τοξικές ουσίες συγκεντρώνονται κυρίως στη σκόνη στο δάπεδο του σπιτιού με αποτέλεσμα τα παιδιά να εκτίθενται ακόμα πιο εύκολα στα χημικά.
Με δεδομένο ότι οι ευρωπαίοι πολίτες ξοδεύουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους η Επιτροπή πρέπει με βάση την αρχή της προφύλαξης να προβεί άμεσα στην απαγόρευση των χημικών που ενοχοποιούνται ή είναι ύποπτα ως ορμονικοί διαταράκτες. Επιπλέον, επιτακτική καθίσταται η τροποποίηση του Κανονισμού REACH της ΕΕ για τις χημικές ουσίες, ώστε να λαμβάνονται υπόψη και οι ορμονικές διαταραχές στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας των χημικών καθώς και η συνεργιστική τους δράση. Σημαντική κρίνεται και η ενίσχυση από την Επιτροπή των ανεξάρτητων επιστημονικών μελετών για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των ορμονικών διαταρακτών στη δημόσια υγεία.

Πηγή: Econews

Last Updated on Friday, 21 October 2011 17:12

Περιβάλλον

Kαύσιμα πλοίων από φύκια

Γιγάντια εμπορικά πλοία, αλλά και πολεμικά σκάφη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ κινούνται με επιτ

Read more

Social Bookmark

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixx
Νέα από τα Ελληνικά λιμάνια