Petra Petroleum: Δεν αποχωρεί από την Ελλάδα παρά την εντεινόμενη κρίση

Tuesday, 02 October 2012 08:07
Print PDF

petra petroleumΑισιόδοξα τα μηνύματα που έρχονται από τους κόλπους της καναδέζικης εταιρείας έρευνας υδρογονανθράκων Petra Petroleum η οποία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, γεωλογικά, στην περιοχή των Ιωαννίνων, τονίζει τις προοπτικές για την εύρεση πετρελαίου ενώ παράλληλα στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι θα παραμείνει στη χώρα μας παρά την οικονομική κρίση.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, οι επικεφαλής της καναδέζικης εταιρείας Petra Petroleum, Robert Lambert και Christopher Brown, υποστήριξαν ο μεγάλος χρόνος ολοκλήρωσης και ανάπτυξης των επενδύσεων δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για μία εταιρεία έρευνας υδρογονανθράκων.
Η εταιρεία τους ως γνωστόν συμμετέχει με την ελληνική Energean στο διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για έρευνα πετρελαίου στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ οι χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Χώρας, όπως και γενικότερα η λεκάνη της Μεσογείου, αποτελούν περιοχές στις οποίες εστιάζει το ερευνητικό της ενδιαφέρον.
Σε ερωτήσεις για την επιλογή της Petra Petroleum, ως συνεταίρου στη διεκδίκηση έρευνας στα Ιωάννινα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εnergean Μαθιός Ρήγας, τόνισε ότι οι δύο εταιρείες χαρακτηρίζονται από κοινούς στόχους και στρατηγικές ανάπτυξης.
Ωστόσο δεν θα πρέπει να αγνοείται ότι ο κ. Brown διετέλεσε υπεύθυνος ερευνών της εταιρείας Enterprise, η οποία στις αρχές του 2000 πραγματοποίησε τη μοναδική γεώτρηση στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο του πρώτου γύρου παραχωρήσεων της τότε ΔΕΠ-ΕΚΥ. Έτσι έχει γνώση τόσο της συγκεκριμένης περιοχής, όσο και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδος, η οποία είναι από τις πλέον πετρελαιοπιθανές περιοχές της χώρας.
Σε ερώτηση περί πιθανότητας συνεργασίας με τα ΕΛ.ΠΕ. για την ίδια περιοχή, καθώς και τα ΕΛ.ΠΕ. έχουν καταθέσει πρόταση, ενώ συμμετείχαν στην κοινοπραξία που πραγματοποίησε τη γεώτρηση το 2001, ο κ. Μαθιός απάντησε ότι η Energean είναι ανοικτή σε μία συνεργασία, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από την ίδια.
Σε άλλη ερώτηση για το αν η εταιρεία του θα αγοράσει τα δεδομένα των «μη αποκλειστικών σεισμικών», που θα πραγματοποιήσει στις θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδος και της Νότιας Κρήτης η νορβηγική PGS, κ. Lambert απάντησε θετικά.
Όπως εξήγησε, οι θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν εξερευνηθεί σε μικρό βαθμό. Μετά δε τις πρόσφατες ανακαλύψεις των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις περιοχές μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Χωρίς όμως, όπως είπε, αυτό να σημαίνει ότι οι γεωλογικές συνθήκες και οι πιθανότητες δυτικότερα από τη συγκεκριμένη περιοχή, είναι οι ίδιες.
Αναφερόμενος εξ άλλου στο γεγονός ότι στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για τις 3 περιοχές (Κατάκολο, Ιωάννινα, Δυτικός Πατραϊκός), συμμετείχαν μικρές εταιρίες, ο κ. Lambert, τόνισε ότι συνήθως σε περιπτώσεις περιοχών που βρίσκονται εκτός αγοράς έρευνας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το «άνοιγμα» γίνεται από μικρές εταιρείες.
Όταν δε υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα, τότε αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον οι μεγαλύτερες. Έφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της αμερικανικής Noble (βρήκε αέριο στο Κυπριακό Block 12), η οποία θεωρείται από τις μικρές στις ΗΠΑ. Ωστόσο στο δεύτερο γύρο ερευνών που προκήρυξε η Κυπριακή Δημοκρατία, το ενδιαφέρον ήταν πολλαπλάσιο, και μάλιστα από μεγάλες εταιρείες.
Ο Πρίνος
Σε ό, τι αφορά στις εξελίξεις με τον Πρίνο και την εκμετάλλευση που πραγματοποιεί εκεί η Energean Oil and Gas, ο κ. Ρήγας επεσήμανε ότι η εκκρεμότητα που υπήρχε μέχρι τώρα με τη μη παράδοση εκ μέρους του υπουργείου των σεισμικών της περιοχής εκμετάλλευσης (δύο και τριών διαστάσεων από τις καμπάνιες του 1993 και 1997), έληξε τον περασμένο Αύγουστο.
Έτσι η Energean ανάθεσε στην εξειδικευμένη εταιρεία Furgo την επανεπεξεργασία και επανερμηνεία των δεδομένων, προκειμένου να οριστικοποιήσει το ερευνητικό της πρόγραμμα.
Μάλιστα όπως είπε ο κ. Ρήγας, τα αποτελέσματα της νέας επεξεργασίας των δεδομένων για τη λεκάνη του Πρίνου, θα δοθούν και το Ελληνικό Δημόσιο. Σε ό, τι αφορά στο ερευνητικό πρόγραμμα, αυτό θα περιλαμβάνει σειρά γεωτρήσεων στα κοιτάσματα Πρίνος και Βόρειος Πρίνος, προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγή τους, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 2.000 βαρέλια ημερησίως.
Γεωτρήσεις για γίνουν και στο κοίτασμα «Ε», η εκμετάλλευση του οποίου θα απαιτήσει συνολικές επενδύσεις περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς προβλέπεται κατασκευή νέας εξέδρας εκμετάλλευσης. Ωστόσο όπως είπε, για να πραγματοποιηθεί μία τόσο μεγάλη επένδυση, θα πρέπει να παραταθεί η άδεια εκμετάλλευσης του Πρίνου, στα χρονικά όρια που προβλέπει ο Νόμος.
Τέλος ο κ. Ρήγας τόνισε ότι οι σημερινές τιμές πετρελαίου προσφέρουν ικανοποιητική ρευστότητα στην εταιρεία που της επιτρέπουν να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις του επενδυτικού της προγράμματος, όπως και τις επενδύσεις στις περιοχές Ιωαννίνων, Κατάκολου και Δυτικού Πατραϊκού, για τις οποίες κατέθεσε προτάσεις.
Όπως δε είπε, στα υπέρ της εταιρείας, είναι η μεγάλη εμπειρία της στην εκμετάλλευση πετρελαίου σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές στις οποίες, παράλληλα, αναπτύσσεται τουριστική δραστηριότητα.


Πηγή: www.dealnews.gr

Περιβάλλον

ΕΕ: Δημόσια διαβούλευση για την μείωση αερίων ρύπων από τη ναυτιλία

  Δημόσια διαβούλευση ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αντικείμενο την λήψη μέτρων για την μείω

Read more

Social Bookmark

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixx
Νέα από τα Ελληνικά λιμάνια