Ποτάμιες μεταφορές: Συζητήσεις για «πύλη» του Δούναβη στο Αιγαίο

Wednesday, 05 June 2013 10:41
Print PDF

καναλι αξιουΔούναβης-Μοράβας-Αξιός με έξοδο στο Αιγαίο Πέλαγος. Πρόκειται για ένα «σχέδιο» γνωστό από ετών, το οποίο ωστόσο φαίνεται να έχει έρθει στο προσκήνιο της επικαιρότητας, καθώς Σερβικά και όχι μόνο μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και ιστότοποι της Β. Ελλάδας έχουν αναφερθεί στις δυνατότητες «εξόδου» του Δούναβη μέσω Μοράβα και Αξιού και των πλεύσιμων τμημάτων τους στο Αιγαίο.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται τα τοπικά μμε, στην σερβική τηλεόραση εκπρόσωπος κινεζικής εταιρείας που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη και υλοποίηση του σχεδιασμού, δήλωσε ότι προς το παρόν το υπάρχον τμήμα μεταξύ του Σμεντέρεβο και της γέφυρας Λιουμπισέβσκι είναι καλό και πλεύσιμο για τα ποταμόπλοια σημειώνοντας ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα εντοπισθούν οι πιθανές αδυναμίες του έργου, ώστε να διευθετηθούν στην πορεία.axios
Πάντα κατά τις ίδιες πηγές ο ορίζοντας για το σχεδιασμό του καναλιού διασύνδεσης με τον Αξιό τοποθετείται εντός του τρέχοντος έτους. Η σημασία του εγχειρήματος προφανής καθώς η επίτευξη σύζευξης του ποταμού Δούναβη, του ποταμού Μοράβα με τον Αξιό ποταμό θα δημιουργήσει μια ναυσιπλοΐα από το Ρότερντάμ μέχρι τη Θεσσαλονίκη με ότι αυτό συνεπάγεται για την αναδιαμόρφωση των εμπορευματικών ροών αλλά και τις γεωπολιτικές, στρατηγικές και οικονομικές σχέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο.


Πηγή: theseanation 

Περιβάλλον

ΕΕ: Αύξηση 11% των αιολικών πάρκων το 2011

Η εγκατεστημένη αιολική ισχύς που ανέρχεται σε 93.957 MW είναι αρκετή για να καλύψει το 6,3% του ηλεκτρι

Read more

Social Bookmark

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixx
Νέα από τα Ελληνικά λιμάνια