Εγγύηση εξαγωγών από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων - Μέσω των Ελληνικών τραπεζών

Thursday, 13 June 2013 09:42
Print PDF

exagogesΟι τράπεζες θα δίνουν εγγυήσεις ως 1,5 δισ. ευρώ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις με την κάλυψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου να διευκολυνθούν οι ελληνικές εξαγωγές στις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες επιχειρήσεις κατά τις συναλλαγές τους με τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό. 

Τις εγγυήσεις θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του εργαλείου Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, το οποίο θα εφαρμοστεί πρώτη φορά στην Ευρώπη αρχίζοντας από την Ελλάδα. Σήμερα αναμένεται ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ που βρίσκεται στην Αθήνα να προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.
Το νέο χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη του εξωτερικού εμπορίου εφαρμόζεται πρώτη φορά και προβλέπει ότι η ΕΤΕπ θα παράσχει εγγυήσεις 500 εκατ. ευρώ ως «εγγυήσεις χονδρικής» (wholesale structure) προς τράπεζες που διαθέτουν πλατφόρμες χρηματοδότησης εξαγωγών για την επανένταξη των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς τραπεζικές αγορές.
Η ΕΤΕπ θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του κινδύνου, όπως τον εκτιμούν οι εμπορικές τράπεζες που δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, και θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχιστεί η παροχή αυτών των υπηρεσιών σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου της προκειμένου να επιδιώξει οικονομική ανάπτυξη στηριζόμενη στις εξαγωγές ώστε να επιτύχει την ανάκαμψη της οικονομίας της.
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Το διαθέσιμο ποσό μπορεί να καλύψει τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση διεθνών εμπορικών συναλλαγών των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς οι εγγυήσεις θα είναι ανακυκλούμενες.
Το πρόγραμμα αυτό θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, καθώς αποτελεί ουσιώδη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμφωνία που θα υπογράφει θα παρέχει εγγυήσεις σε τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο εισέρχεται πρώτη φορά και στις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις. Με το νέο πρόγραμμα, η υπογραφή του οποίου αναμένεται σήμερα στην Αθήνα, η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τη χρηματοδότηση που παρείχε η Τράπεζα στη χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, το οποίο αρχίζει από την ελληνική αγορά, εξετάζεται να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, οι οποίες βρίσκονται στη δίνη της οικονομικής κρίσης καθώς οι επιχειρήσεις τους αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με αυτά των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.


Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ 

Περιβάλλον

Ψυχράνθηκε ...ελαφρώς ο πλανήτης μας το 2011

Η τάση υπερθέρμανσης δεν σταματάH μέση θερμοκρασία της Γης το 2011 ήταν η ένατη πιο υψηλή από τότε πο

Read more

Social Bookmark

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixx
Νέα από τα Ελληνικά λιμάνια